Blog Yarışması Aldatmacası



Daha önce blog ödülleri veya blog  yarışması gibi etkinliklere denk geldiniz mi? Benim hatırladığım ilk ciddi organizasyonu Turkcell düzenlemişti. Aile, gezi, moda, teknoloji, yemek gibi kategorilerde en iyi bloglar seçilmişti. Turkcell blog ödüllerinde jüri başvuruları eleyerek her kategori için 10 finalist belirliyor ve bunları halk oylamasına sunuyordu. Sanırım bu zamana kadar yapılan en ciddi ve güçlü  blog ödülleri organizasyon buydu.

Ardından Hürriyet’in Bumerang platformu benzer bir blog ödülleri organizasyonu düzenledi. Bumerang blog ödüllerinde kategoriler Turkcell blog ödüllerine göre daha farklıydı. En tarz, en sosyali, en çalışkan gibi kategorilerde yarıştı bloglar. Bumerang ödüllerinde oylama sistemi ise Turkcell blog ödüllerinin tam tersiydi. Blog okurlarının oyları ile finalistler belirleniyor, jüriler bu finalistler arasından en iyileri seçiyordu. Hatta Blog Hocam da 3. blog ödüllerinde en sosyal blog kategorisinde yarışmış, halk oylarıyla finale kalmıştı.

Bunların dışında 15 yıldır düzenlenen Altın Örümcek web ödüllerinde en iyi bireysel blog ve kurumsal blog kategorileri de mevcut ki Altın Örümcek ödülleri en prestijli ve en düzgün yarışmalardan biri. Bir de dikey blog ödülleri mevcut. Bunların arasında en popüleri insan kaynakları derneği Peryon’un İK blogları arasında düzenlediği yarışma.

blog ödülleri


“Bloglar Yarışıyor” Adatmacası


Türkiye’de blog ödülleri ve yarışmalarında durum böyleyken bloglar yarışıyor diye söz de bir blog yarışması çıktı ortaya. Blogları ziyaret edip birbirine benzer, yarışmadan bahseden yorumlar bırakarak veya mailler göndererek kendilerini tanıttılar. Pek çok kurum ve firmanın sponsor olduğunu belirtip onbinlerce liralık ödül vadeden bir organizasyonun oldukça amatör bir arayüze sahip HTML sitesi bile aslında bunun bir balon ve aldatmaca olduğunu açıkça ortaya koyuyorken yüzlerce blog bu sitenin bannerını ekleyerek sözde yarışmaya katıldı. Sonuç mu? Balon patladı! Ortada ne bir kazanan var ne de bir ödül. Site kendini tanıtımını yaptı ve muhtemelen bundan bazı kazançlar sağladı.

Bu sözde yarışmaya katıldığını tahmin ettiğim bir blogger arkadaşımız durumdan şüphelenip sponsorlar listesinde yer alan Tübitak’a mail göndermiş ve böyle bir sponsorluklarının olup olmadığını sormuş. Verilen cevabı tahmin temek zor değil; böyle bir sponsorlukları elbette yok ve isimlerinin siteden kaldırılmasını aksi taktirde hukuki işlem başlatacaklarını ilettiklerini söylemişler. Daha sonra da site zaten kapandı.



Şimdi De “Blogum Harika” İle Aldatıyorlar!


Aynı kişiler bu kez de blogum harika diye bir site açıp aynı sahtekarlığa devam ediyorlar. Arayüz ve site yine aynı amatörlükte, ödüller yine iddialı, sponsorlar yine büyük. Buradan tüm blogger arkadaşlara sesleniyorum; bu tür aldatmacalara kanmayın ve bu yazıyı blogger arkadaşlarınızla paylaşarak onların da bilinçlenmesini sağlayın.

Blog ödüllerine ve blog yarışmalarına çok olumsuz bakmıyorum. Blogların değerini bir jürinin değil de blog okurlarının vereceğini düşünmekle birlikte bu tür etkinlikleri blog dünyasına hareket kattığı, blogların tanıtımına katkı sağladığı kanısındayım. Kısacası bu tür ödül ve yarışmaları birer eğlence olarak görün. Dereceye giremediniz diye canınızı sıkmayın, birinci oldunuz diye böbürlenmeyin. Önemli olan okurun sizin blogunuza verdiği değerdir.

Bundan sonra bu tür etkinliklere katılırken dikkat edin. Çıkarcıların sizi ve blogunuzu kullanmasına önem vermeyin. Gerçekten güvenilir ve tutarlı olduğunu düşündüğünüz etkinliklere dahil olun. Mesela Blog Hocam gibi kendi halinde, sıradan bir site aşağıdaki gibi saçma sapan tanıtım yorumları yazıyorsa, yine aşağıdaki gibi anormal ödüller vadediyorsa uzak durun.

İşte sözde yarışmanın bloglara yaptığı saçma yorum:

Merhabalar!
BloglarYarisiyor Kampanyasi Başlatarak; Bloglamanın Önemine Binaen Bir Yarışmayı Başlatmış Bulunuyoruz.
Sizde Blogunuzu BloglarYarisiyor Kampanyasina 30 Sn. İçerisinde Kayıt Ederek Hem Kalite Hem de Ödüller Kazanabilirsiniz.Katılan Tüm Blogcular Promosyon Ürünlerimizle Ödüllendirileceklerdir.Fazla Vakit Kaybetmeden BloglarYarisiyor Kampanyasina Sizde Ücretsiz Başvurun.Unutmayınız! Önce Hayal Sonra Gerçek...


Ve sözde yarışmanın vadettiği sözde ödüller:

En Harika Blog 1.si
-10 Bin TL Para Ödülü ve Google Adwords 1000 TL Kupon
-TRT-2 Üzerinden Blogun ve Sahibinin Tanıtılması
-Hürriyet, Milliyet, Zaman, Sabah, Akşam, Gazetelerinde Blog Tanıtımı
-Blog Marka Tescili 1.liği

En Harika Blog 2.si
-Toshiba Satellite A300D-214 Notebook
-Blog Marka Tescili 2.liği

En Harika Blog 3.sü
-Sony Cyber-Shot DSC-T90 12.QMP 3.0 Diji-Foto Makinesi
-Blog Marka Tescili 3.lüğü

Tüm Blogculara Promosyon Ürünleri Dağıtılacaktır.


Yazarken bir kez daha düşündüm de o siteden bu ödüllerin verilebileceği ihtimaline gerçekten nasıl inanmış bu katılımcılar? Hakikaten şaka gibi….

Yorumlar